ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δράσεις ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο

Δράσεις ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο
Η Ζ. Μακρή με τις ΔΠΕ και ΔΔΕ Μαγνησίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας για δράσεις ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο
 
Όπως αναφέρεται στην σχετική ενημέρωση από την βουλευτή, η υφυπουργός Παιδείας κα Ζέττα Μ. Μακρή, με τη θεσμική της αρμοδιότητα, το διαρκές ενδιαφέρον και τη γονεϊκή ευθύνη για την διασφάλιση ενός ενδεδειγμένου πλαισίου ασφαλούς διαδικτυακής δραστηριότητας για τα παιδιά, ενεργοποίησε μια πρωτοβουλία συστράτευσης δυνάμεων με στόχο τη συνέργεια και τίτλο «Χρησιμοποιώ το διαδίκτυο με σιγουριά», που θα υλοποιηθεί σε δημοτικά και γυμνάσια της Μαγνησίας από τα τέλη Νοεμβρίου.
 
Στη συνέντευξη τύπου, που δόθηκε στα γραφεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, παρουσία της υφυπουργού Παιδείας, συμμετείχαν ο Διευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας κ. Αλεξάκης, οι διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Πολύζος και κ. Σαβελίδης, ο ανθυπαστυνόμος κ. Σκόνδρας ως σύνδεσμος με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ο κ. Πρώιας, πανεπιστημιακός και μέλος της ομάδας TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
 
Η κ. Μακρή, σε στενή συνεργασία με τους φορείς, αποφάσισαν να επέμβουν δραστικά στην θωράκιση μαθητών και μαθητριών απέναντι στις απειλές του διαδικτύου, θέτοντας τις βάσεις και προχωρώντας άμεσα στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία έρχεται να ενισχύσει τα καινοτόμα εργαστήρια δεξιοτήτων.
 
Η υφυπουργός Παιδείας ευχαρίστησε τους συνομιλητές της για την άμεση ανταπόκρισή τους και αναφέρθηκε στην επείγουσα ανάγκη προστασίας των παιδιών: "Με αφορμή τις αποτρόπαιες πράξεις που αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες ημέρες με θύμα εκμετάλλευσης ένα δωδεκάχρονο κορίτσι, με αφορμή την στρεβλή και εγκληματική χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την επίτευξη των σκοτεινών και ανομολόγητων πράξεων εις βάρος της, αισθάνομαι βαριά την ευθύνη και σας κάλεσα εσπευσμένα να ενωθούμε για να βοηθήσουμε, εδώ και τώρα, τα παιδιά μας.
 
Οι αφορμές είναι καθημερινές, σοβαρές και απειλούν τη σωματική και ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων.
 
Το Υπουργείο Παιδείας, η ΔΠΕ και η ΔΔΕ Μαγνησίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, μπορούν, μέσα από συνεργατικές δράσεις, να μάθουν στα παιδιά μας πώς να εντοπίζουν και να αποφεύγουν κακόβουλο υλικό, πώς να επιλέγουν την ασφάλεια στην πλοήγηση και στη χρήση διαδικτύου, πώς να εκπαιδεύσουν την κρίση τους και να καλλιεργήσουν ψηφιακές δεξιότητες, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο εξαρτήσεων και λανθασμένων επιλογών. Όλα αυτά με την υποστήριξη, την καθοδήγηση και την διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών τους σε παρόμοια θέματα.
 
Δεν υπάρχει περιθώριο για ολιγωρία. Τα παιδιά μας κινδυνεύουν και πρέπει να αναλάβουμε δράση, ξεκινώντας από το σχολικό περιβάλλον και με την ελπίδα ότι αυτή η πρακτική και η επίδρασή της θα έχει θετικό και καθοριστικό αντίκτυπο σε κάθε ψηφιακή δραστηριότητα έως ότου εδραιωθεί μια σωστή και υπεύθυνη στάση.
 
Η ασφαλής πλοήγηση και χρήση του διαδικτύου και τα οφέλη τους πρέπει να αναδειχθούν και, στον αντίποδα, οι κίνδυνοι της ανεξέλεγκτης πλοήγησης πρέπει να καταστούν ξεκάθαροι και φανεροί σε παιδιά και εφήβους.
 
Δεν μπορεί κανείς να αφήσει αυτό το ασήκωτο βάρος στους παιδικούς και εφηβικούς ώμους.
 
Είμαστε εδώ και σας ευχαριστώ που ήρθατε να συνδράμετε συντονισμένα στον αγώνα για ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και ασφαλείς διαδρομές των παιδιών μας στον πραγματικό και στον ψηφιακό κόσμο".