ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζ. Μακρή: Εγκρίθηκε η συντήρηση του τέμπλου του Ι.Ν. Υπαπαντής στο Βένετο

Ζ. Μακρή: Εγκρίθηκε η συντήρηση του τέμπλου του Ι.Ν. Υπαπαντής στο Βένετο

Η υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή ενημερώθηκε, από το Υπουργείο Πολιτισμού και την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σχετικά με την εγκριτική απόφαση που αφορά στη μελέτη συντήρησης των φορητών εικόνων του τέμπλου του Ι.Ν. Υπαπαντής του Χριστού, που βρίσκεται στο Βένετο Μαγνησίας.

Όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση από την βουλευτή, η κ. Μακρή είχε γίνει αποδέκτης του αιτήματος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι.Ν. Υπαπαντής του Χριστού, το οποίο είχε, καταρχάς, προωθηθεί στο τμήμα μελετών συντήρησης αρχαίων και νεώτερων μνημείων της αντίστοιχης διεύθυνσης του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η υφυπουργός Παιδείας, με προσωπική επικοινωνία και ενέργειες, στήριξε το αίτημα για έγκριση της μελέτης, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες συντήρησης του τέμπλου και των εικόνων, μετά την πληρέστατη ενημέρωσή της για τις ενέργειες που είχε κάνει η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, όπως τη λεπτομερή καταγραφή και τη σύνταξη της μελέτης από τον κ. Παπαϊωάννου.

Η κ. Μακρή δήλωσε σχετικά με την εγκριτική απόφαση: "Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερώθηκα, μόλις, ότι δόθηκε η έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού για τη μελέτη συντήρησης των φορητών εικόνων του τέμπλου του Ι. Ν. Υπαπαντής του Χριστού, που βρίσκεται στο Βένετο του Δ. Ρήγα Φεραίου.

Η εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία της Υπαπαντής του Χριστού ανεγέρθηκε πριν από 260 χρόνια και αποτελεί ένα σπουδαίο θρησκευτικό μνημείο του τόπου μας, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο λόγω της μοναδικής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής του.

Μπροστά σε αυτό το μοναδικό δείγμα θρησκευτικής κληρονομιάς, αισθάνθηκα ότι ήταν χρέος μου να συμβάλλω με ενέργειές μου και να υποστηρίξω το αίτημα έγκρισης της μελέτης συντήρησης, εφόσον πληρούνταν όλες οι προϋποθέσεις.
Θέλησα να βοηθήσω, άμεσα και έμπρακτα, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ναού να προχωρήσει τις εργασίες, που θα διασφαλίσουν την καλή κατάσταση του σπάνιου αυτού θρησκευτικού μνημείου και θα αναδείξουν τους θησαυρούς που φιλοξενεί, σε ένα ασφαλές και ενδεδειγμένο περιβάλλον.

Ευχαριστώ θερμά το δυναμικό του Υπουργείου Πολιτισμού για τη συνεργασία αλλά και για το σεβασμό, την επιστημονική υπευθυνότητα και την εξειδικευμένη αντιμετώπιση που επέδειξαν, ώστε να επιτευχθεί η αίσια έκβαση".