ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστολή στον Υπουργό για την στήριξη των παραγωγών οπωροκηπευτικών του Δήμου

Επιστολή του Δημάρχου Ρήγα Φεραίου, Δημήτρη Νασίκα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά, σχετικά με τη στήριξη των παραγωγών οπωροκηπευτικών στον Δήμο
Επιστολή στον Υπουργό για την στήριξη των παραγωγών οπωροκηπευτικών του Δήμου

Αναλυτικά η επιστολή 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή έγγραφο του Αγροτικού & Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βελεστίνου παραθέτουμε τα παρακάτω.

Σας γνωρίζουμε ότι στην περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου υπάρχει μεγάλη παράδοση στην καλλιέργεια οπωροκηπευτικών. Οι αγρότες μας αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικά προβλήματα, που έχουν σχέση με το υψηλό κόστος καλλιέργειας, την μειωμένη απορρόφηση των προϊόντων στην αγορά και τις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού.

Δεδομένου ότι τα κόστη στα αγροτικά εφόδια, στα μεροκάματα και σε οτιδήποτε έχει σχέση με την παραγωγή έχουν αυξηθεί δραματικά, και σε συνδιασμό με την δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών έρχονται αντιμέτωποι με την οικονομική τους καταστροφή.

Θα θέλαμε, ιδιαιτέρως, να αναφερθούμε στα αχλάδια, ποικιλίας Κρυστάλλι, που καλλιεργούνται εδώ και χρόνια στην περιοχή και είναι γνωστά στην αγορά για την υψηλή ποιότητά τους. Στα προαναφερόμενα προβλήματα ήρθε να προστεθεί ζημιά από ανεμοθύελλα και από χαλάζι, που επιδείνωσε πολύ την κατάσταση.

Επειδή τα τελευταία χρόνια αρκετοί παραγωγοί έχουν οδηγηθεί σε εγκατάλειψη της παραγωγής , έχει μειωθεί κατά πολύ η καλλιεργούμενη έκταση. Υπάρχουν, βέβαια, κάποιοι νέοι παραγωγοί οι οποίοι έχουν επενδύσει σε φύτευση αχλαδιάς σε σχήμα παλμέτας, όμως και αυτοί προβληματίζονται, πλέον, για το αν θα τα καταφέρουν να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους.

Ελπίζοντας ότι οι παραγωγοί μας θα μπορέσουν να επιβιώσουν και αυτής της κρίσης και να συνεχίσουν τις καλλιέργειες τους, προς όφελος των οικογενειών τους και της τοπικής οικονομίας, ευελπιστούμε στην ανταπόκρισή σας και στην παρέμβαση της πολιτείας, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, και την ένταξη των παραγωγών σε κάποιο πρόγραμμα στήριξης.