ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αθ. Λιούπης: Άμβλυνση του ενεργειακού κόστους των ελαιοτριβείων για την ελαιοκομική περίοδο

Αναφορά του Βουλευτή Ν. Μαγνησίας σύμφωνα με επιστολή του Επιμελητηρίου Μαγνησίας
Αθ. Λιούπης: Άμβλυνση του ενεργειακού κόστους των ελαιοτριβείων για την ελαιοκομική περίοδο

Όπως σημειώνεται στην σχετική ενημέρωση, αμβλυνθεί το ενεργειακό κόστος των ελαιοτριβείων για την ελαιοκομική περίοδο, ζητά με αναφορά του προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Λιούπης, προωθώντας έγγραφο  του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, στο οποίο αποτυπώνεται το αίτημα των επιχειρήσεων-μελών του.
 
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις- ελαιοτριβεία επιθυμούν, όπως αναφέρεται στην επιστολή τους, για την πεντάμηνη χρονική περίοδο, ίση με την ελαιοκομική περίοδο (Οκτώβριος - Φεβρουάριος), για τις επιχειρήσεις που έχουν στη δραστηριότητά τους είτε ως κύριο είτε ως δευτερεύοντα τον ΚΑΔ του ελαιοτριβείου, (10412302 Υπηρεσίες έκθλιψης ελαιοκάρπου και άλλων ελαιούχων σπόρων), η κρατική επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για ελαιοτριβεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, να ανέλθει για την ελαιοκομική περίοδο τουλάχιστον σε 0,604 €/KWh, ίδιο ποσό δηλαδή με εκείνο που έχει εγκριθεί ως επιδότηση ρεύματος για τα αρτοποιεία - βιομηχανίες άρτου κατά το μήνα Σεπτέμβριο.

Επισημαίνουν, πως η μείωση του ενεργειακού κόστους στις επιχειρήσεις τους, που στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι μικρά οικογενειακά ελαιοτριβεία, θα αποτελέσει σημαντικό εφόδιο να συνεχίσουν να λειτουργούν και να αποφευχθεί τυχόν κίνδυνος κλεισίματος, με σοβαρές επιπτώσεις σε τοπικό κυρίως αλλά και εθνικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, τα ελαιοτριβεία συνδέονται άμεσα την αγροτική οικονομία, καθώς στην πλειονότητα τους εδράζονται στην περιφέρεια κοντά σε σημαντικές ελαιοκομικές περιοχές.

Ο κ. Λιούπης μετέφερε στους αρμόδιους Υπουργούς το αίτημα των ιδιοκτητών ελαιοτριβείων της Μαγνησίας ζητώντας την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διευθέτηση του συγκεκριμένου αιτήματος, διευκολύνοντας κατά το δυνατόν τις επιχειρήσεις αυτές, από το ενεργειακό λειτουργικό κόστος και ταυτοχρόνως συμβάλλοντας στην αποτροπή της μετακύλισης τυχόν αυξήσεων στους αρχικά στους αγρότες- ελαιοπαραγωγούς  και κατόπιν στους καταναλωτές.