ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιδότηση ρεύματος για ελαιοτριβεία και αρτοποιεία ζητά το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Επιδότηση ρεύματος για ελαιοτριβεία και αρτοποιεία ζητά το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Την εξίσωση της επιδότησης ρεύματος των ελαιοτριβείων με εκείνη των αρτοποιείων ζητά με επιστολή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά και Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Αδωνι Γεωργιάδη το Επιμελητήριο Μαγνησίας, κατόπιν σχετικού αιτήματος των ελαιοτριβείων της περιοχής.

"Ειδικότερα, -όπως αναφέρεται στην επιστολή- για χρονική περίοδο ίση με το πεντάμηνο της συγκομιδής (Οκτώβριος - Φεβρουάριος), για τις επιχειρήσεις που έχουν στη δραστηριότητά τους είτε ως κύριο είτε ως δευτερεύοντα τον ΚΑΔ του ελαιοτριβείου, (10412302 Υπηρεσίες έκθλιψης ελαιοκάρπου και άλλων ελαιούχων σπόρων), η κρατική επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για ελαιοτριβεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, να ανέλθει για την ελαιοκομική περίοδο τουλάχιστον σε 0,604 €/KWh, ίδιο ποσό δηλαδή με εκείνο που έχει εγκριθεί ως επιδότηση ρεύματος για τα αρτοποιεία - βιομηχανίες άρτου κατά το μήνα Σεπτέμβριο.

Η μείωση του, μέχρι σήμερα υπέρογκου, ενεργειακού κόστους στις επιχειρήσεις-ελαιοτριβεία θα αποτελέσει σημαντικό εφόδιο γι’ αυτές να συνεχίσουν να λειτουργούν και να αποφευχθεί τυχόν κίνδυνος κλεισίματος, που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική αλλά και εθνική οικονομία.

Η αποδοχή εκ μέρους των συναρμόδιων Υπουργείων του αιτήματος των επιχειρήσεων-ελαιοτριβείων έχει κρίσιμη σημασία για την οικονομική επιβίωση των επιχειρήσεων αυτών (στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι μικρές οικογενειακές) που πλέον αντιμετωπίζουν μέγιστα λειτουργικά κόστη.

Εν κατακλείδι, θεωρούμε απολύτως δίκαιο το εν λόγω αίτημα, δεδομένου του γεγονότος ότι τα ελαιοτριβεία αποτελούν σημαντικό μέρος της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομικής και δη της αγροτικής και επιπρόσθετα θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις αυτές από το ήδη επιβαρυμένο ενεργειακό λειτουργικό κόστος και ταυτοχρόνως θα αποτραπεί η μετακύλιση τυχόν αυξήσεων στους καταναλωτές".