ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Χρυσοβελώνη: Η επένδυση LNG θα είναι καταστροφική για την περιοχή μας

Μ. Χρυσοβελώνη: Η επένδυση LNG θα είναι καταστροφική για την περιοχή μας

Σχετικά με την σχεδιαζόμενη δραστηριότητα δημιουργίας υπεράκτιου πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ευρύτερη περιοχή του Παγασητικού , η πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη δηλώνει:

Λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των πλέον αρμοδίων, δηλαδή της επιτροπής των επιστημονικών φορέων της περιοχής μας αλλά και των συλλόγων και πολιτών της Μαγνησίας,  θεωρώ πως είναι απολύτως βάσιμες οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί για την εν λόγω επένδυση. Ας λάβουμε υπόψη μας ότι διεθνώς αποκλείεται η κατασκευή σταθμών LNG πλησίον οικισμών, εντός κόλπων ή σε σεισμογενείς περιοχές,  για λόγους ασφαλείας αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.

Μέρος μόνο των ζητημάτων που εγείρονται από την φερόμενη χωροθέτηση της δραστηριότητας, είναι αυτά που άπτονται αφενός της ασφάλειας ανθρώπων και υποδομών σε περίπτωση ατυχήματος, αφετέρου της περιβαλλοντικής υποβάθμισης των οικοσυστημάτων της περιοχής, ενδεχόμενα, που δεν μπορούν να αποκλεισθούν.

Η περιοχή του Βόλου είναι πολύ επιβαρυμένη από την λειτουργία βιομηχανικών μονάδων εντός ή πλησίον στον αστικό ιστό της, για να γίνει αποδεκτή μια επένδυση με τόσο προβληματικά και επικίνδυνα χαρακτηριστικά, μακριά από κάθε εφαρμογή καλών διεθνών πρακτικών ασφαλείας.

Αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ευρεία σύσκεψη και διάλογο της επιστημονικής επιτροπής φορέων της Μαγνησίας  για την εν λόγω επένδυση,  προκειμένου να συνεκτιμηθούν, με μεθοδολογική  πληρότητα, όλες οι κρίσιμες παράμετροι της σχεδιαζόμενης δραστηριότητας και να αξιολογηθούν οι εν γένει επιπτώσεις για το περιβάλλον της Μαγνησίας