ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Η Ελλάδα, πρωταγωνίστρια στην ελαιοκαλλιέργεια σε παγκόσμιο επίπεδο"

ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
"Η Ελλάδα, πρωταγωνίστρια στην ελαιοκαλλιέργεια σε παγκόσμιο επίπεδο"

Η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά στην έκταση ελαιοκαλλιέργειας, ενώ χρόνο με τον χρόνο παρατηρείται μία συνεχής βελτίωση και στην ποιότητα του ελαιόλαδου που παράγεται στην χώρα μας.

Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων στο εκπαιδευτικό σεμινάριο ελαιολάδου που πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου το Επιμελητήριο Μαγνησίας και ο Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου «ΑΤΗΕΝΑ» με θέμα: "Διεθνείς διαγωνισμοί ελαιολάδου: ο δρόμος προς τη διάκριση".

Η κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων «Ιωάννης Αμοιρόγλου» από ελαιοπαραγωγούς, τυποποιητές και εμπόρους ελαιολάδου της Περιφέρειας Θεσσαλίας κατέδειξε το έντονο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η περιοχή της Μαγνησίας αναφορικά στην ελαιοπαραγωγή, όπως τονίστηκε και από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλη Μπασδάνη κατά τον χαιρετισμό του.

Σκοπός εξάλλου του σεμιναρίου ήταν η βελτίωση των γνώσεων των ανθρώπων της ελιάς αναφορικά με τις ορθές πρακτικές καλλιέργειας και διαχείρισης του ελαιόκαρπου και της συγκομιδής του για την παραγωγή και την τυποποίηση ελαιολάδου υψηλής ποιότητας.

Όπως υπογράμμισε κατά την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου «ΑΤΗΕΝΑ»,  κ. Κωνσταντίνος Στεργίδης, «ως χώρα, έχουμε το πλεονέκτημα της ελιάς, είμαστε πρωταγωνιστές σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο αυτό ταυτόχρονα δεν το έχουμε αξιοποιήσει. Μία χώρα που δραστηριοποιείται, θα πρέπει ταυτόχρονα να είναι και κριτής αυτού του προϊόντος. Βέβαια, το ενθαρρυντικό είναι ότι παρατηρείται μία συνεχής βελτίωση στην ποιότητα του ελαιολάδου».

Ο κ. Στεργίδης παρουσίασε με αναλυτικό τρόπο όλα τα στάδια της διενέργειας του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου «ΑΤΗΕΝΑ», που την τελευταία επταετία πραγματοποιείται στην Ελλάδα, ενώ η διευθύντριά του Μαρία Κατσούλη, πιστοποιημένη Olive Oil Taster & Sommelier παρουσίασε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας του ελαιολάδου.

Ταυτόχρονα, στην εισήγησή της μίλησε για εκείνους τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ποιότητα του ελαιολάδου, της συνθήκες ελαιοποίησης, αλλά και για τη σωστή αξιολόγηση του ελαιολάδου που συμβάλλει σημαντικά στην καλή ποιότητά του.

Η σεμιναριακή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την δοκιμή, εκ μέρους των συμμετεχόντων, 10 βραβευμένων ελαιόλαδων από χώρες του εξωτερικού, τα οποία δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε  η κ. Κατσούλη, ο λόγος της διαδικασίας ήταν για να γνωρίσουν έμπρακτα τον ξένο ανταγωνισμό, μέσα από τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ίδιων των ελαιολάδων και μάλιστα από άγνωστες σε αυτούς ποικιλίες ελιάς, που προέρχονται από το Ισραήλ, την Αργεντινή, την Τουρκία, την Πορτογαλία, την Κροατία, την Ιταλία και την Ισπανία.