ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Νόμπελ Ιατρικής για τον γενετιστή Σβάντε Πάιαμπο

Νόμπελ Ιατρικής για τον γενετιστή Σβάντε Πάιαμπο
Twitter/ @NobelPrize

Στον Σουηδό γενετιστή Σβάντε Πάιαμπο απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2022, για τις ανακαλύψεις του σχετικά με το γονιδίωμα και την ανθρώπινη εξέλιξη, ανακοίνωσε η επιτροπή που απονέμει το βραβείο.

Το βραβείο απονέμεται από την Επιτροπή Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας και συνοδεύεται από 10 εκατομμύρια σουηδικές κορόνες.

«Ήταν συγκλονισμένος, έμεινε άφωνος. Πολύ χαρούμενος», δήλωσε ο γραμματέας της Επιτροπής Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής, Τόμας Πέρλμαν, ο οποίος ενημέρωσε τον Σουηδό γενετιστή για το βραβείο. «Με ρώτησε αν μπορούσε να το πει σε κανέναν και ρώτησε αν μπορούσε να το πει στη γυναίκα του και είπα ότι μπορεί. Ήταν απίστευτα ενθουσιασμένος με αυτό το βραβείο» πρόσθεσε.

Τα βασικά επιτεύγματα του Πάιαμπο, γιου του βραβευμένου με Νόμπελ βιοχημικού Σούνε Μπέργκστρομ, περιλαμβάνουν την ταξινόμηση ενός ολόκληρου γονιδιώματος των Νεάντερταλ, για την αποκάλυψη της σχέσης μεταξύ εξαφανισμένων ανθρώπων και του σύγχρονου ανθρώπου.

Έφερε επίσης στο φως την ύπαρξη ενός προηγουμένως άγνωστου ανθρώπινου είδους (Ντενίσοβαν), από ένα κομμάτι οστού δακτύλου 40.000 ετών που ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία.

πηγή kathimerini.gr

Πιο διαβασμένα