ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Κοινωνικές Δομές του Δήμου για την Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Οι Κοινωνικές Δομές του Δήμου για την Ημέρα Τρίτης Ηλικίας
@pixabay

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Με αφορμή την ημέρα της Τρίτης Ηλικίας, που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται την 1 η Οκτωβρίου, οι Κοινωνικές Δομές του Δήμου Ρήγα Φεραίου εύχονται ολόψυχα «Χρόνια Πολλά» στους παππούδες και τις γιαγιάδες.

Η τρίτη ηλικία είναι η εποχή που ο άνθρωπος, έχοντας τη σοφία της ζωής, μπορεί να δει τον κόσμο με άλλα μάτια, να χαρεί και να δώσει σημασία σε απλά πράγματα που οι νέοι παραβλέπουν και που δεν έχουν ακόμη την ωριμότητα που χρειάζεται για να τα εκτιμήσουν. Στις περισσότερες παραδοσιακές κοινωνίες, οι ηλικιωμένοι θεωρούνται, ως οι πρεσβύτεροι της κοινότητας ή του χωριού, και παίζουν σημαντικό ρόλο στα διάφορα κοινωνικά θέματα που προκύπτουν.

Η συντονίστρια των Κοινωνικών δομών ΑΝΤΩΝΙΑ Χασιώτη αναφέρει: Η μέρα της ανθρωπιάς της κατανόησης και της προσφοράς είναι και πρέπει να είναι η κάθε στιγμή της
ζωής μας. Η ψυχή ποτέ δε γερνάει και το σημαντικότερο είναι να μην νιώθει κανείς
εγκαταλελειμμένος όταν τον φθείρει ο χρόνος και δεν μπορεί να προσφέρει αλλά και να
αυτοεξυπηρετηθεί πια. Ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, μια απλή κουβέντα για οτιδήποτε είναι αρκετή για να φωτίσει τη στιγμή τους. Πάντα θα αισθανόμαστε ευγνώμονες για τα μαθήματα ζωής που μας έδωσαν οι παππούδες και οι γονείς όχι μόνο με λόγια αλλά και με τον ίδιο τον τρόπο της καθημερινής τους διαβίωσης.

Οι ηλικιωμένοι αποτελούν ζωντανές πηγές ιστορίας καθώς είναι σε θέση να μεταδώσουν πληροφορίες στους νεότερους για τις ιστορικές και κοινωνικές εξελίξεις της νεότερης ιστορίας έτσι όπως τη βίωσαν οι ίδιοι. Αποτελούν έτσι πολύτιμες πηγές πληροφοριών που διαφορετικά μπορεί να χαθούν μέσα στο χρόνο.

Χρόνια Πολλά στους ανθρώπους που μας μεγάλωσαν με κόπο και στερήσεις, σωματικές
ψυχολογικές και προσωπικές, για να γίνουμε οι σημερινοί γονείς, που μας μεταλαμπάδευσαν τις αξίες τους που μας βοήθησαν και μας βοηθούν στις δικές μας οικογένειες.

Χρόνια πολλά και καλά με κέφι και χαμόγελο, γιατί η ζωή θέλει όρεξη και
αγάπη.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό σε όποια ηλικία και να βρισκόμαστε να αξιοποιούμε της νοητικές,
σωματικές και ψυχικές δυνάμεις που έχουμε στη διάθεση μας στην εκάστοτε φάση ζωής και να ζούμε μία ζωή που έχει νόημα πρωταρχικά για εμάς τους ίδιους.

Η τρίτη ηλικία είναι η ωραιότερη. Ο τρόπος για να φτάσεις ως αυτήν καλά και ήρεμα είναι να την
προετοιμάζεις από νέος.

Γλύκατζη – Αρβελέρ: Στα 90 περπατώ, στα 100 θα φτάσω και μόνο τότε θα σκεφτώ αν πρέπει να
γεράσω

Έίμαστε εδώ για εσάς 2425023794.

Κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου –Βοήθεια στο σπίτι-Κέντρο Κοινότητας