ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πετυχημένη η διημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Μαγνησία για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο

Χρήσιμα συμπεράσματα για την τουριστική σεζόν 2022, αλλά και ευοίωνες προοπτικές για αυτήν του 2023 ακούστηκαν στις εργασίες της διημερίδας που με επιτυχία πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Μαγνησίας, η Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου και ο Εμπορικός & Επαγγελματικός Σύλλογος Σκιάθου το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου στο Μπούρτζι
Πετυχημένη η διημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Μαγνησία για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης έκρινε επιβεβλημένη την ανάγκη θεσμοθέτησης μίας κοινής πολιτικής που θα συμβάλει στην βελτίωση του τουριστικού προϊόντος και θα αποτρέψει την ύπαρξη αρρυθμιών, όπως υπερβολικές χρεώσεις σε καταλύματα και  καταστήματα εστίασης οι οποίες υπονομεύουν την ελκυστικότητα του προορισμού και περιορίζουν τον αριθμό των τουριστών που θέλουν να επιστρέψουν στον προορισμό.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μπασδάνης ανέφερε: «Η σύσταση ενός Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης του Προορισμού (DMMO) στον νομό μας, αναμένεται να λειτουργήσει καταλυτικά, συνδέοντας όλους τους φορείς του Τουρισμού και συμβάλλοντας στην διαμόρφωση μίας εξειδικευμένης στρατηγικής βασισμένης στα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά του νομού μας.

Το Επιμελητήριο μας σε συνεργασία με του τοπικούς φορείς, θα καταγράψει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη φετινή σεζόν, θα επεξεργαστεί τις προτάσεις που θα κατατεθούν και θα προχωρήσει στον άμεσο προγραμματισμό και στην υλοποίηση δράσεων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων.

Επιγραμματικά, αναφέρω μερικές από τις δράσεις που υλοποιήθηκαν την τελευταία τριετία, όπως η διοργάνωση σεμιναρίων για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η πραγματοποίηση σεμιναρίων τεχνικού ασφαλείας και ΕΦΕΤ, η συμμετοχή σε Τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού, η προσέλκυση πτήσεων στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου (ή της Κεντρικής Ελλάδος όπως θέλουμε να το αποκαλούμε), και η δημιουργία Τουριστικού σποτ για τον νομό μας».

Προσκεκλημένος στη διημερίδα ήταν ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος και μίλησε για τον έναν χρόνο πλωτού ασθενοφόρο για τις Β. Σποράδες που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε συνεργασία του Γεν. Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και του Γεν. Γρ. Λιμενικής πολιτικής, το οποίο άνοιξε τον δρόμο για πέντε νέα πλωτά ασθενοφόρα.

Ο κ. Τριαντόπουλος μίλησε ακόμη και για το τελωνείο της Σκιάθου που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τουριστική δραστηριότητα και για το οποίο αναμένεται η περαιτέρω ενίσχυσή του.

Επόμενος στόχος, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός, είναι η ενδοσποραδική διασύνδεση. Όπως σημείωσε στην ομιλία του «έχουμε ήδη ξεκινήσει κάποιες διεργασίες με τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να συνδεθούν τα νησιά μεταξύ τους με περισσότερα δρομολόγια που να μπορούν να αξιοποιήσουν και την κίνηση που υπάρχει για το αεροδρόμιο της Σκιάθου. Φυσικά αυτό μπορεί να γίνει και σε διασύνδεση και με άλλες περιοχές, όπως είναι η Β. Εύβοια, αλλά και άλλες περιοχές της Μαγνησίας.

Οπότε ένα από τα εγχειρήματα που βάζουμε μπροστά την επόμενη περίοδο είναι η ακτοπλοϊκή ενδοσποραδική διασύνδεση που θα αφορά επιβάτες. Είναι κάτι που θα το προσπαθήσουμε για την επόμενη περίοδο και θα έχουμε σύντομα νεότερα».

Την έναρξη των εργασιών χαιρέτησε ο Δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας, ενώ το "παρών" έδωσαν τα μέλη του τουριστικού  τμήματος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Ελσα Ζεμπέκη και Δημήτρης  Μίχας.

Κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση της τουριστικής κίνησης για το 2022 και μιλώντας για τις προοπτικές του 2023, η Γενική Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου κ. Ράνια Διολέττα, υπογράμμισε ότι η χρονιά του 2022 ήταν η επιστροφή στην κανονικότητα για τον τουριστικό κλάδο. «Μετά από μία διετία που δεν θα ξεχάσει κανείς μας, τα ξενοδοχεία άνοιξαν από τον Μάιο, δήλωσε. Ξεκινήσαμε τον Μάιο με πολύ καλές πληρότητες και μεγάλο αριθμό πτήσεων σε σχέση με το 2019. Ωστόσο, παρά τις καλές πληρότητες, έχουμε να σημειώσουμε δύο δυσκολίες για το 2022. Η πρώτη δυσκολία ήταν η εύρεση προσωπικού και η δεύτερη το αυξημένο κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων.

Η ενεργειακή κρίση αύξησε σημαντικά τα έξοδα λειτουργίας. Δεν νομίζω να μην υπάρχει άνθρωπος που να μην σκέφτεται την στροφή σε άλλες πηγές ενέργειας. Αύξηση του τζίρου μεν, αλλά υπέρμετρη αύξηση λειτουργικών εξόδων που μειώνουν σαφώς το κέρδος. Για το 2023 είμαστε αρκετά αισιόδοξοι, ωστόσο είμαστε επιφυλακτικοί στο αν και πόσο θα επηρεαστούν οι ταξιδιώτες από την ενεργειακή κρίση».

Από την πλευρά του, ο κ. Χρήστος Δημητριάδης, Προέδρος Εμπορικού και Επαγγελματικού Συλλόγου Σκιάθου εστίασε στον λόγο του στα ζητούμενα του επιχειρηματικού κόσμου του νησιού που θα μπορέσουν να δώσουν μία ισχυρή βάση για την αναμόρφωση του τουριστικού προϊόντος, τονίζοντας:  «Ζητούμε την έκπτωση μέσω επιδότησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων απευθείας στο επιβατικό κοινό και μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης στους κατοίκους των νησιών, αλλά και της Περιφέρειας. Ακόμη, θα θέλαμε επιδοτήσεις στην ενέργεια με συγκεκριμένα ποσοστά και σε μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα, ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να έχουν ένα σαφή προϋπολογισμό. Άμεση δημιουργία προγραμμάτων επιδότησης για αναβαθμίσεις ειδικά στον χώρο της εστίασης, ειδικά για εξοικονόμηση ενέργειας».

Από την πλευρά του ο κ. Αθανάσιος Ζλατούδης, Υποψήφιος Διδάκτωρ, Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Μαγνησίας & ΕΟΑΕΝ, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Σποράδων αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στις συνέργειες και συνεργασίες ως εργαλεία ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας τουριστικών προορισμών στην Ελλάδα, καλώντας όλους τους φορείς σε συνεργασία, που αποτελεί τον μονόδρομο για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Επικαλούμενος έρευνα του INSETE ο κ. Ζλατούδης ανέφερε ότι στη Νότια Ευρώπη η Ελλάδα υπερτερεί σε τουριστική εμπειρία αναφορικά σε παραλίες, φαγητό, μέσα μαζικής μεταφοράς, διαμονή, αίσθηση ασφάλειας, φιλικότητα και εξυπηρέτηση, ενώ υστερεί στην καθαριότητα, εικόνα πόλεων, πολιτιστικό προϊόν, ποικιλία εμπειριών και εγκαταστάσεις.

Επεσήμανε ότι οι τέσσερεις βασικές ομάδες φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση των προορισμών είναι ο τοπικός πληθυσμός, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι, οι επιχειρήσεις, αλλά και οι ίδιοι οι τουρίστες.

Υπογράμμισε δε ότι η συμμετοχική διαχείριση του τουριστικού προϊόντος είναι ένα πολύτιμο εργαλείο προς την ενδυνάμωση ενός τουριστικού προορισμού και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του.

Ακολούθησε η παρουσίαση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τις τουριστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον κ. Φανούριο Παναγόπουλο, Ειδικό Συνεργάτη του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

Τέλος, ο κ. Αναστάσιος Μουντζούρης, EPI SYSTEMS S.A. μίλησε για τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ ο κ. Βάϊος Κουλοσούσας, Ενεργειακή Ε.Ε. για τα Φωτοβολταϊκά και την ενεργειακή αυτονομία των τουριστικών καταλυμάτων.