ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Μαγνησίας: "100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή"

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Μαγνησίας: "100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή"

Κληθήκαμε και συμμετείχαμε σήμερα στις επίσημες επετειακές εκδηλώσεις στη Μαγνησία, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι εκδηλώσεις έγιναν στη «καρδιά» του προσφυγικού ελληνισμού, τη Νέα Ιωνία, στον χώρο της Παναγίας Ευαγγελίστριας.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής Μαγνησίας, εκπροσώπησε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Δήμου Βόλου Κρανιάς Σωτήρης, τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής από τη περιοχή Πολίτης Αντώνης και Τσιμπανάκος Δημήτρης και ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Πολίτης Νίκος, που συμμετείχε και στη κατάθεση στεφάνων. 

100 χρόνια μετά, ο πόνος για τη θυσία του Ελληνισμού είναι ζωντανός. 

Ειδικότερα στη Νέα Ιωνία Βόλου, ζει και δημιουργεί σήμερα η 3η ή και η 4η γενιά προσφύγων που δεν είναι απλώς οι απόγονοι όσων ήρθαν βιαίως τότε, αλλά αποτελούν πια βασικό συστατικό στοιχείο του τόπου. Με τους ανθρώπους αυτούς, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, η Δημοκρατική Παράταξη, έχει ιστορικούς δεσμούς που ξεκινάνε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τη δίκαιη, σύμφωνα με τα μέσα της τότε εποχής, αποκατάστασή τους και καταλήγουν μέχρι τις ημέρες μας. 

Κορυφαίες στιγμές στη πορεία αυτή, η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού από τη Βουλή το 1998, αφού προηγήθηκε αυτή του 1994, που αναγνώρισε τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ενέργειες που φέρουν την υπογραφή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Μετέπειτα αλλά και προγενέστερα, σε όλες τις ιστορικές φάσεις της παράταξης, υπάρχουν πολιτικές δράσεις και αποφάσεις που αποδεικνύουν ότι η σχέση αυτή, ενταγμένη σε ένα σύνολο δράσεων θωράκισης του ευρύτερου ελληνισμού, παραμένει ζωντανή. 

Συνεχίζουμε μέχρι σήμερα να διεκδικούμε τα δίκαια μας διατηρώντας παράλληλα σταθερή προσήλωση στις αξίες του ανθρωπισμού. 

Η σύγχρονη Τουρκία, ως κράτος κληρονόμος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας βρίσκεται σε φάση αναθεωρητισμού. Οφείλουμε να αγωνιστούμε συντονισμένα, ώστε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλέον, να ληφθούν μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα δώσουν ενιαία απάντηση στη στάση της τουρκικής ηγεσίας.  

Ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, με την ιδιότητα του Ευρωβουλευτή  και Αντιπροέδρου της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωκοινοβουλίου, πρωτοστατεί στον αγώνα αυτό. Κορυφαία επιτυχία του, η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για εμπάργκο όπλων στη Τουρκία από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Αναμένουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ακολουθήσει την απόφαση αυτή και την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει ένθερμα το σημαντικό αυτό στόχο.

Σε τοπικό επίπεδο δεσμευόμαστε να μην επιτρέψουμε να επικρατήσουν ποτέ, οι μεμονωμένες προς το παρόν  «φωνές», που 100 χρόνια μετά, θέλουν να παρουσιάζουν το προσφυγικό στοιχείο ως ξεχωριστό και αποσπασμένο από τον υπόλοιπο Βόλο και τη Μαγνησία, ώστε να είναι χειραγωγήσιμο μόνο για ίδιον πολιτικό τους όφελος. Είναι χρέος μας να ανοίξουμε διάλογο με τα σωματεία που εκπροσωπούν το αναπόσπαστο αυτό μέρος της ενιαίας φυσιογνωμίας του τόπου μας, ώστε να αφουγκραστούμε τους προβληματισμούς τους και να εντάξουμε στις πολιτικές μας δραστηριότητες τις δίκαιες διεκδικήσεις τους. 
100 χρόνια μετά τη Καταστροφή του Ελληνισμού της Ανατολής, κρατάμε το θαύμα της ενσωμάτωσης που εν τέλει ακολούθησε, θυμόμαστε και αναστοχαζόμαστε, ώστε ο ελληνισμός στο σύνολό του να είναι ασφαλής και να αναπτύσσεται σε ένα ευρωπαϊκό και διεθνές πολιτικό περιβάλλον που θα σέβεται τα ατομικά, κοινωνικά και κυριαρχικά δικαιώματα που διασφαλίζουν οι διεθνείς συνθήκες.

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ.