ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Ανίκανη και επικίνδυνη η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Δήλωση από την Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Κατερίνα Παπανάτσιου
"Ανίκανη και επικίνδυνη η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

 

Αναλυτικά:

Η κυβερνητική τακτική «αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης», αποδεικνύεται ολοένα και πιο ληστρική απέναντι στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η εποποιΐα των λανθασμένων χειρισμών δυστυχώς δεν έχει τέλος.

Πρώτα απ’ όλα οι «άριστοι» κατάφεραν με την  ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και  με την άρνησή τους να ζητήσουν την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, όπως ζήτησαν οι χώρες της Ιβηρικής, να εκτοξεύσουν την τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα.

Παράλληλα με την άρνησή τους να επιβάλλουν πλαφόν στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου, να μειώσουν το ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ΕΦΚ στα καύσιμα όπως πολλαπλώς έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, έχουν στραγγίσει οικονομικά τον ελληνικό λαό.

Το «παραμύθι» των υψηλών επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα στην πραγματικότητα είναι τα ψίχουλα που περισσεύουν από το «πάρτι» των υπερκερδών που κατευθύνονται προς τα καρτέλ της ενέργεια. 

Πριν λίγες ημέρες παρακολουθήσαμε τις ανερυθρίαστες ανακοινώσεις των αρμόδιων Υπουργών για την εξοικονόμηση ενέργειας. Η κυβέρνηση της ΝΔ κρατά παγωμένο 3 χρόνια το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων, το οποίο παρέλαβε το 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  με αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, με προοπτική αύξησης και ήδη ενταγμένα πιλοτικά έργα προς δημοπράτηση. Χωρίς ντροπή εξήγγειλαν ότι το Πρόγραμμα θα προκηρυχθεί στις 12/9/2022, μετά από 3 ολόκληρα χρόνια (!) και άρα δεν θα υλοποιηθεί άμεσα, παρότι υπάρχουν και διαθέσιμοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα κατά την προσφιλή τους τακτική ρίχνουν το γάντι στους εξαθλιωμένους οικονομικά εργαζόμενους και στις υποστελεχωμένες Υπηρεσίες απειλώντας με κυρώσεις αν δεν μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας.

Η ληστρική αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης συνεχίζεται με την ολοκλήρωση της πώλησης του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, τη στιγμή που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες συζητούν για επανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στην ενέργεια, όπως άλλωστε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ,  ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στην ενεργειακή πολιτική αποδεικνύεται καθημερινά η ανεπάρκεια, η αναξιοπιστία και η επικινδυνότητα της σημερινής κυβέρνησης, με τα νοικοκυριά και την οικονομία της χώρας να βιώνουν τις τραγικές συνέπειες. Μόνη διέξοδος η πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατό.