ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με το βλέμμα στραμμένο στο Μέλλον

Toυ Δημήτρη Τσιμπανάκου - Μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Κινήματος Αλλαγής
Με το βλέμμα στραμμένο στο Μέλλον

Πριν 48 χρόνια , στις 3 Σεπτέμβρη του 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ. Την μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική παράταξη που ένωσε τους Έλληνες, έφερε την αξιοπρέπεια στην ζωή των μη προνομιούχων, κατοχύρωσε και διεύρυνε τους δημοκρατικούς θεσμούς, αγωνίστηκε για την ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Οι αρχές μας, οι αξίες μας όπως τις περιέγραψε η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη με το τρίπτυχο Εθνική Ανεξαρτησία –Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση, συσπείρωσαν και ένωσαν τους Έλληνες. Σήμερα 48 χρόνια μετά, αυτές οι αρχές και αξίες, παραμένουν όσο ποτέ επίκαιρες. Αποτελούν την ιδεολογική βάση, την παρακαταθήκη για τις πολιτικές μας επιλογές του σήμερα, χαράσσουν την πορεία μας προς το μέλλον. Γιατί για μας ο εορτασμός της επετείου, δεν αποτελεί αναπόληση του χθες, δεν περιορίζεται στην απόδοση τιμών προς την προσφορά του Κινήματός μας και στους πρωταγωνιστές της. Αντλώντας διδάγματα από το παρελθόν, εξελισσόμαστε και ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις του σήμερα και του αύριο του λαού μας. Με νέα πρόσωπα, στόχους, προτεραιότητες, αλλά πάντα με την βασική αρχή ότι αυτή η παράταξη «γεννήθηκε» για να προσφέρει στον λαό και στον τόπο.

Το πλαίσιο της φετινής εκδήλωσης για την 3η Σεπτέμβρη, εκεί ακριβώς αποσκοπεί. Στο να περιγράψει το περιεχόμενο που έχει ο Πατριωτισμός σήμερα, σε μια εποχή που η χώρα πρέπει να βγει οριστικά από την κρίση και να προχωρήσει στην ανασυγκρότησή της. Στο πως η Δημοκρατία μας θα οχυρωθεί απέναντι στα πανίσχυρα συμφέροντα, στο πως θα ενισχυθούν οι θεσμοί, η διάκριση των εξουσιών, πως θα εγγυηθούμε την διαφάνεια και την αξιοπιστία του Δημόσιου βίου. Και πως θα δημιουργήσουμε ένα πραγματικό δίκτυο αλληλεγγύης και στήριξης, αποκαθιστώντας την Κοινωνική Δικαιοσύνη και Συνοχή, θέτοντας ως κύριο στόχο την μείωση των Κοινωνικών Ανισοτήτων.

Η Ελλάδα χρειάζεται όσο ποτέ μια νέα πορεία με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά. Συγκροτούμε μέρα με τη μέρα όλοι μαζί την μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, που φιλοδοξούμε να πρωταγωνιστήσει ξανά και να εγγυηθεί την Προοδευτική Διακυβέρνηση που χρειάζεται η χώρα απέναντι στη ΝΔ αλλά που δε θα θυμίζει σε τίποτα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.