ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εμπαιγμός προς τους αγρότες η έκπτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής

Εμπαιγμός προς τους αγρότες η έκπτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής

«Η έκπτωση στη ρήτρα αναπροσαρμογής για το αγροτικό ρεύμα, για το χρονικό διάστημα Απρίλιος - Ιούνιος 2022, δεν είναι αυτή που είχε ανακοινώσει η Κυβέρνηση, δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού, για κάλυψη του 80% του κόστους της ρήτρας» επισημαίνει σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, την οποία συνυπέγραψαν 45 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Συγκεκριμένα, για το παραπάνω χρονικό διάστημα, τα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος επιδοτήθηκαν μέσω των γενικότερων επιδοτήσεων για τα επαγγελματικά και τα μη οικιακά τιμολόγια, με αποτέλεσμα η επιδότηση για την ρήτρα αναπροσαρμογής να μην ξεπερνά το 60%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής, φέρνοντας ως παράδειγμα περιπτώσεις αγροτών του Πηλίου.

Χαρακτηριστικά, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος παρέθεσε παράδειγμα αγρότη, που για το αγροτικό του ρεύμα τον μήνα Ιούνιο, η χρέωση προμήθειας ρεύματος ανέρχεται στα 685 ευρώ, ενώ η χρέωση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής ανέρχεται στα 1.630,44 ευρώ. Οι επιδοτήσεις και εκπτώσεις που έχει ο λογαριασμός αυτός είναι 740 και 256 ευρώ, ήτοι συνολικά 996 ευρώ. Αντίστοιχα, στον επόμενο λογαριασμό για το αγροτικό ρεύμα το μήνα Ιούλιο για κατανάλωση περιόδου Ιουνίου, η χρέωση προμήθειας ρεύματος ανέρχεται στα 642 ευρώ, ενώ η χρέωση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής ανέρχεται στα 2.438,51 ευρώ. Οι επιδοτήσεις και εκπτώσεις που έχει ο λογαριασμός αυτός είναι 1.482 και 241 ευρώ, ήτοι συνολικά 1.723 ευρώ.

Σύμφωνα με το Βουλευτή, οι παραπάνω εκπτώσεις υπολείπονται του 80% της χρέωσης της ρήτρας, με τους αγρότες της περιοχής να κάνουν λόγο για καθαρό εμπαιγμό εκ μέρους της Κυβέρνησης δηλώνοντας ότι είναι αδύνατο να καταφέρουν να πληρώσουν τα υπέρογκα αυτά ποσά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εδώ και καιρό καλέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει ουσιαστικές και αποτελεσματικές λύσεις σε σχέση με την ενεργειακή κρίση, με μείωση τιμών και θέσπιση εύλογου περιθωρίου κέρδους. Πολίτες, πρωτογενής τομέας και επαγγελματίες πρέπει να σταματήσουν να επιβαρύνονται το κόστος της κερδοσκοπίας των εταιρειών ενέργειας, και να μπει ένα τέλος στην επιδότηση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας από την τσέπη των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Βουλευτής κάλεσε τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας να προχωρήσει σε αναδρομική επιδότηση του αγροτικού ρεύματος, καλύπτοντας τουλάχιστον το 80% των χρεώσεων της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους πρώτους μήνες της αρδευτικής περιόδου, αλλά και να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πραγματική ελάφρυνση των ελληνικών νοικοκυριών.