ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνέδριο στο Βελεστίνο: Η Θεσσαλία στην Επανάσταση του 1821

Το 7ο Διεθνές Εθνολογικό Συνέδριο με θέμα «Η Θεσσαλία στην Επανάσταση του 1821: Πολιτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και ιστοριογραφικές απηχήσεις», διοργανώνεται από την Αμφικτιονία Θεσσαλών - Καραγκούνηδων στο Βελεστίνο, γενέτειρα του Ρήγα Βελεστινλή, στις 8, 9, 10 Σεπτεμβρίου 2022
Συνέδριο στο Βελεστίνο: Η Θεσσαλία στην Επανάσταση του 1821

Μετά το πέρας των εργασιών του επιστημονικού συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί πολιτιστική, εορταστική εκδήλωση, το «7ο Αντάμωμα των Καραγκούνηδων», που έχει ως στόχο την ανάδειξη συνηθειών, νοοτροπίας και κουλτούρας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων. Το Αντάμωμα θα πραγματοποιηθεί στις 11 Σεπτεμβρίου 2022 στο Δημοτικό Στάδιο Βελεστίνου, με τη συμμετοχή δεκάδων συλλόγων και χορευτικών από όλη την πεδινή Θεσσαλία.

Συνδιοργανωτές του 7ου Συνεδρίου και του 7ου Ανταμώματος είναι ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας - Π.Ε. Μαγνησίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Εταιρεία Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού (ΕΚΠΟΛ).

Οι άξονες του Συνεδρίου είναι:
1. Γνωστές και άγνωστες πτυχές από τη ζωή, τη δράση και το μαρτυρικό θάνατο του κήρυκα της Ελληνικής Επανάστασης Ρήγα Βελεστινλή του Θετταλού.
2. Οι Μεγάλοι Δάσκαλοι του Γένους και οι εν γένει Πνευματικοί Ταγοί από τη Θεσσαλία στα χρόνια της Ελληνικής Παλιγγενεσίας.
3. Γνωστοί και άγνωστοι αγωνιστές στη Θεσσαλία κατά τα προεπαναστατικά χρόνια και στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.
4. Τα Επαναστατικά κινήματα στη Θεσσαλία πριν την Επανάσταση.
5. Λαϊκές παραδόσεις και θρύλοι, το δημοτικό τραγούδι και γενικά η μουσική των Ελλήνων στη Θεσσαλία, στα χρόνια του Μεγάλου Ξεσηκωμού.
6. Η απήχηση των επαναστατικών γεγονότων της Θεσσαλίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, στα Βαλκάνια και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
7. Η Επανάσταση στη Θεσσαλία στη λογοτεχνία και γενικότερα στην τέχνη.
8. Η συμβολή των Θεσσαλικών Εκκλησιών στα επαναστατικά γεγονότα.
9. Όψεις της Επανάστασης στη Θεσσαλία στα αρχεία άλλων χωρών, σε απομνημονεύματα και ιδιωτικά αρχεία.
10. Θεσσαλοί πρόσφυγες στη Νότια Ελλάδα κατά και μετά την Επανάσταση.
11. Ιστοριογραφικές εκδοχές της Επανάστασης στη Θεσσαλία.
12. Οικονομικές και δημογραφικές διαστάσεις της Επανάστασης στη Θεσσαλία.