ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Συμφωνικός Σεπτέμβρης στο Κρεσέντο του Φεγγαριού

Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου υπό τη διεύθυνση τουδιεθνούς φήμης Βολιώτη μαέστρου Ερρίκου Φρεζή 
Συμφωνικός Σεπτέμβρης στο Κρεσέντο του Φεγγαριού

Με συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου στις 9 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ στον κήπο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, στοφως του φεγγαριού, θα κορυφωθούν οι ανοικτές για  κοινό και σπουδαστέςμουσικές  δράσεις που διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου σε συνεργασία με το Παγκόσμιο ΣωματείοΑποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων» και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας στο πλαίσιο της Εβδομάδας Συμφωνικής Μουσικήςπου θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο από τις 2 έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2022. ΤηνΟρχήστρα θα διευθύνει ο διεθνούς φήμης Βολιώτης μαέστρος ΕρρίκοςΦρεζής, καθηγητής της Ακαδημίας Μουσικής του Βερολίνου και μέλος του«Κοινού των Μαγνήτων».
 
Οι μουσικές δράσεις εκτός της συναυλίας περιλαμβάνουν  «ΕργαστήριαΕρμηνείας» που θα πραγματοποιούνται για μια εβδομάδα, από Παρασκευή 2 έως Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, το πρωί από τις 10.30 έως 13.30 και τοαπόγευμα από 4.30 έως 7.30  και όπως δηλώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντήςτου Δημοτικού Ωδείου Βόλου Ανδρέας Μιμαίος θα προσφέρουν  τη μοναδικήκαι σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσει κανείς τις πρόβες καθώς και τηνπροετοιμασία  του εργαστηρίου ερμηνείας της Συμφωνικής ΟρχήστραςΒόλου. Πρόκειται  για ένα «Ανοικτό Πανεπιστήμιο»  που παρέχει σε κάθεενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να εισέλθει στο χώρο εκεί όπου όλα ξεκινούνγια μια μουσική εκδήλωση, μια συναυλία, μια παράσταση μουσικής εκεί όπουσυναντώνται καθηγητές και σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, καθώςκαι κορυφαίοι μουσικοί του βόλου.
 
Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της συναυλίας το κοινό μπορεί να έρθεισε επαφή με τον μαέστρο, ο οποίος για πρώτη φορά θα παρουσιάσει τηδουλειά του στην πόλη του Βόλου εξηγώντας τα μουσικά κομμάτια αλλά καιτον τρόπο που δουλεύει πάνω σε αυτά, γνωρίζοντας και συμμετέχοντας σεαυτό που ονομάζεται «Ορχηστρική Μουσική». Η συμμετοχή είναι δωρεάν μετην υποχρέωση δήλωσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση dimo HYPERLINK "mailto:dimotikoodeiovolou@gmail.com"tikoodeiovolou HYPERLINK "mailto:dimotikoodeiovolou@gmail.com"@ HYPERLINK "mailto:dimotikoodeiovolou@gmail.com"gmail HYPERLINK "mailto:dimotikoodeiovolou@gmail.com". HYPERLINK "mailto:dimotikoodeiovolou@gmail.com"com με των προσωπικών του στοιχείων : ονόματος, επιιθέτου, τηλεφώνου, ηλεκτρονικής διεύθυνσης (email).
 
Η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου, που σηματοδοτεί τηνκορύφωση της προετοιμασίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022  στις 8 το βράδυ στον κήπο του ΑθανασάκειουΑρχαιολογικού Μουσείου Βόλου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου ΕρρίκουΦρεζή και περιλαμβάνει ένα ιδιαίτερα διαμορφωμένο πρόγραμμα με έργα συμφωνικής μουσικής  και μουσικής Δωματίου σε ένα μουσικό ταξίδι από τηνΜπαρόκ εποχή μέχρι και τις μέρες μας.
 
Ο Ερρίκος Φρεζής είναι από το 2004 τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιοτων Τεχνών Βερολίνου, την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή Σχολή του είδους της. Οκτώ χρόνια ήταν Πρύτανης της εκεί Σχολής Παραστατικών Τεχνών. Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του σαν μουσικός προετοιμαστής και πιανίσταςστην Κρατική Όπερα της Βιέννης, συνεχίζοντας ως διευθυντής ορχήστραςκαι διευθύνων μουσικός προετοιμαστής σε γερμανικά θέατρα. Το 2000 διορίστηκε Πρώτος Διευθυντής Ορχήστρας της Όπερας του Freiburg (Γερμανία), όπου έμεινε μέχρι την μετάκληση του στο Βερολίνο. Μετακλήσεις τον οδήγησαν σε σημαντικά Φεστιβάλ όπως του Εδιμβούργου, του Μενουχίν (Gstaad), της Φρανφούρτης ή και σε μεγάλες ορχήστρες καιΌπερες, όπως η Κρατική Όπερα του Βερολίνου, η Κρατική Όπερα τηςΣτουττγάρδης, η κρατική Όπερα του Μάνχάϊμ, το Teatro Massimo Bellini (Catania), η Συμφωνική ορχήστρα του BBC, η Όπερα του Graz, η Biennale σύγχρονηςμουσικής του Μονάχου καθώς και σημαντικά σύνολα σύγχρονης μουσικής, όπως το Klangforum Wien, το Ensemble Modern και το ensemble recherche - για νααναφέρουμε μερικούς από τους σημαντικότερους σταθμούς του. 
Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τηνΚρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕλληνικήςΡαδιοφωνίας και Τηλεόρασης και την Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.  ΣτοΒερολίνο έχει παρουσιάσει ένα σημαντικό έργο ανακαλύπτονταςξεχασμένους μουσικούς θησαυρούς, αναπτύσσοντας παράλληλα και τοκλασικό ρεπερτόριο.
 
Με την Συμφωνική Ορχήστρα θα συμπράξει η προσκεκλημένη σολίστ: Irina Loskova (τσέμπαλο), καθώς και οι σολίστ - καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Βόλου: Απόστολος Μητράς (Βιολί) και Κίρα Σαπλαχίδου (Φλάουτο).
Τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου αποτελούν οι:
(Φλάουτο) Ελευθερία Φραγκουδάκη, Αντωνοπούλου Ζωή, Δημητρίου
Δήμητρα, Γιαννακοπούλου Ζωή (Όμποε) Μαρία Τακτικού (Κλαρινέτο)
Αθανάσιος Γατής (Φαγκότο) Δημήτρης Θεοδωρακάκης (Τρομπέτα)
Κωνσταντίνος Γράβος, Δημήτρης Παππάς (Σαξόφωνο) Κωνσταντίνος
Ράπτης (κλασική κιθάρα) Αργύρης Μπατσκίνης, Μαρία Ζουμπέκη
(Ηλεκτρική κιθάρα) Δημήτρης Νάσσιος (Ηλεκτρικό Μπάσο) Βαγγέλης
Κουκουσέλης (Μαντολίνο) Ανέστης Λουλούδης , Ελένη Κοντοβά (Κρουστά) Βαγγέλης Μπακάλης, Νικος Χρονόπουλος, Γεωργία Τσούτσουρα, ΓιώργοςΤασούδης, Χρήστος Κάτσας, Γιώργος Κερασιώτης (Άρπα/Πιάνο) ΠαναγιώτηςΓαλανόπουλος (Τσέμπαλο) Ανίτα Λεφάκη (Βιολί 1) Απόστολος Μητράς, Αμαριλλύς Λιάλιου, Θεοφανώ Μπατσκίνη,
Εμμανουήλ Μελετιάδης, Μυρτώ Γκέκου (Βιολί 2) Άντζελα Μπατίστα,
Ασημίνα Χατζηαγγελάκη, Μαντώ Αναστασίου, Χρυσάνθη Παπαπέτρου,
Δημήτρης Γεωργίου, Βασιλική Σακελλιάδη (Βιόλα) Σπύρος Τάκας,
Παναγιώτα Μαυρογιαννέα (Τσέλο) Θέμης Βαγενάς, Ζαφειρούλα Χαντή,
Άρης Νιζάμης (Κοντραμπάσο) Αθανασία Χατζή, Σγαρδώνης Ραφαήλ,
Δημήτρης Αντωνιάδης.
 
Η είσοδος για το κοινό στη συναυλία θα είναι ελεύθερη.

Πιο διαβασμένα