ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρέμβαση του Χρ. Μπουκώρου για την επίλυση του ζητήματος των δασικών χαρτών

Συνάντηση εργασίας του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ν.Δ. με την πρόεδρο και Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Μαγνησίας
Παρέμβαση του Χρ. Μπουκώρου για την επίλυση του ζητήματος των δασικών χαρτών
Φωτογραφία από την συνάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ν.Δ. και βουλευτή Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου με την πρόεδρο και αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Με την πρόεδρο και αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Μαγνησίας συναντήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. και βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος όπου και συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της ασάφειας που έχει ανακύψει σχετικά με την Οδηγία περί δήλωσης δασικού ή μη χαρακτήρα κατά την έκδοση οικοδομικών αδειών μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών και το οποίο δημιουργεί δυσχέρειες σε χιλιάδες πολίτες κατά την αξιοποίηση των ακινήτων τους.

Το ζήτημα που έχει ανακύψει δημιουργώντας διχογνωμία μεταξύ των μηχανικών, των δασικών υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) κατά τη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας για ιδιοκτησίες σε περιοχές δασικών χαρτών (πλην ΑΑ ή ΠΑ) είναι ως προς την χρονική ισχύ εφαρμογής των αποφάσεων που εκδίδονται από τα αρμόδια όργανα, κατόπιν αποδοχής υποβληθέντων πρόδηλων σφαλμάτων και αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη, μεταξύ αυτών και το εάν απαιτείται ή όχι τελεσιδικία των αποφάσεων των αρμόδιων επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων για την παραγωγή εννόμων αποτελεσμάτων.

Κατόπιν τούτων, ο βουλευτής Μαγνησίας αντιλαμβανόμενος την σπουδαιότητα του ζητήματος και την ανάγκη ταχύτατης επίλυσης αυτού προέβη άμεσα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα κατά την οποία του μετέφερε το πρόβλημα αλλά και του ζήτησε την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου βάσει της σχετικής γνωμοδότησης που κατέθεσε το ΤΕΕ Μαγνησίας προκειμένου να επιλυθεί το  πρόβλημα που ταλανίζει  χιλιάδες ιδιοκτήτες εκτάσεων καθώς δεν εκδίδονται άδειες σε αποχαρακτηρισθείσες εκτάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η γνωμοδότηση του ΤΕΕ Μαγνησίας καταλήγει ως εξής: "Προς άρση δε κάθε αμφιβολίας και προκειμένου να μην κωλύεται αναιτιολόγητα κάθε παραγωγική και αναπτυξιακή δραστηριότητα μέχρι την κύρωση του δασικού χάρτη σύμφωνα με τις διατάξεις που αναφέρονται λεπτομερώς στη γνωμοδότηση, προτείνεται η διευκρίνιση της υπό αμφισβήτηση παραγράφου και ειδικότερα ως εξής «για τα ακίνητα που εμπίπτουν στις υπόλοιπες περιοχές δασικών χαρτών (πλην ΑΑ και ΠΑ), η έκδοση οικονομικής άδειας επιτρέπεται μετά την τυχόν μεταβολή της κατηγορίας μορφής / κάλυψης, σε συνέχεια τυχόν αποδοχής υποβληθέντων προδήλων σφαλμάτων ή αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη, από την έκδοση σχετικής Α.Δ.Α. (απόφαση με αριθμό διαδικτυακής ανάρτησης), ως μη διεπόμενης από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας".