Απάντηση Ζ. Μακρή σε Κοινοβουλευτικό Έλεγχο για το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Βόλου
Όπως αναφέρεται στην σχετική ενημέρωση από την Υφυπουργό Παιδείας, η κ. Ζέττα Μ. Μακρή απάντησε σε ερώτηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σχετικά με τη λειτουργία και τη στελέχωση του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Βόλου και παρουσίασε την πραγματική κατάσταση που ίσχυε και ισχύει στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Βόλου, το οποίο ήταν και είναι επαρκώς στελεχωμένο, συνεχίζει, απρόσκοπτα, το εκπαιδευτικό έργο του στην ειδική αγωγή και ανταποκρίνεται, εξαιρετικά, στις μαθησιακές ανάγκες και στόχους των μαθητών του.
Όπως τονίζεται, η κ. Μακρή απάντησε, αναλυτικά και τεκμηριωμένα, παραθέτοντας τα στοιχεία στελέχωσης του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Βόλου για τη σχολική χρονιά 2021-2022 και επεσήμανε ότι για τη νέα σχολική χρονιά 2022-2023 έχουν, ήδη, γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την έγκαιρη και επαρκή στελέχωσή του, που θα εγγυηθούν την εύρυθμη λειτουργία του και θα εξασφαλίσουν την πολύτιμη προσφορά του στις μαθήτριες και τους μαθητές του.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μ. Μακρή.
Τα τελευταία χρόνια, το δημόσιο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Άλλωστε, αυτή η ευαισθησία καταδεικνύεται από τους 4.500 μόνιμους διορισμούς στην ειδική αγωγή κατά το σχολικό έτος 2020-2021, τους πρώτους στα χρονικά της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τους 1.424 φέτος, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στους 24.817 συνολικά μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία τριετία.
Στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Βόλου συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου 2021, δέκα (10) αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού καθώς και τέσσερις (4) Αναπληρωτές μέλη Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού. Οι προσλήψεις αυτές, πριν την έναρξη της Σχολικής Χρονιάς 2021-2022, σε συνδυασμό και με τους 25 μόνιμους εκπαιδευτικούς που ήδη υπηρετούν με οργανική τοποθέτηση στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα, κάλυψαν πλήρως τις ανάγκες λειτουργίας του ΕΕΕΕΚ.
Έκτακτες ανάγκες, οι οποίες προέκυψαν κατά τη διάρκεια της Σχολικής Χρονιάς, καλύφθηκαν αμέσως με την πρόσληψη τριών (3) επιπλέον αναπληρωτών των ειδικοτήτων Σχολικών Νοσηλευτών, Σχεδιασμού και Παραγωγής Προϊόντων, Φυσικού Περιβάλλοντος και ενός (1) Αναπληρωτή ως Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό. Η τελευταία πρόσληψη ήταν αυτή του Αναπληρωτή Εκπαιδευτικού Φυσικού Περιβάλλοντος στις 21 Ιανουαρίου 2022.
Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) ορίζεται από ελάχιστον 4 έως ανώτατο όριο 7 μαθητές. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο αριθμός δύναται να μειώνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης. (Νόμος 3699/08 - Άρθρο 8).
Στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Βόλου το σύνολο των τμημάτων λειτούργησε με 1- 4 μαθητές. Ειδικότερα, στη σχολική μονάδα φοίτησαν 62 μαθητές, ενώ το σύνολο των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού ανήλθε στους 39, με αποτέλεσμα σε κάθε τρείς μαθητές του ΕΕΕΕΚ Βόλου να αντιστοιχούν δύο Εκπαιδευτικοί ή μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού.
Για το σχολικό έτος 2022-23, έχουν γίνει ήδη όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε το ΕΕΕΕΚ Βόλου να στελεχωθεί έγκαιρα με όλο το απαραίτητο προσωπικό. Εξάλλου, προβλέπεται και από τη νομοθεσία η κατά προτεραιότητα κάλυψη των κενών σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε.
Κλείνοντας, επισημαίνουμε ότι στο νομό Μαγνησίας την τελευταία τριετία έχουν πραγματοποιηθεί 315 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Για το σχολικό έτος 2021-2022 στο νομό Μαγνησίας προσλήφθηκαν επίσης 634 αναπληρωτές. Συγκεκριμένα: 206 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (167 στη Γενική Εκπαίδευση και 39 σε Δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης), 328 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση (192 στη Γενική Εκπαίδευση και 136 σε Δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης) και 100 μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού».