ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νεκρά ψάρια σε τάφρο της Κάρλας

Νέο περιστατικό με δεκάδες νεκρά ψάρια στην Κάρλα απασχολεί τις τελευταίες ημέρες την τοπική κοινωνία και επιστήμονες. Τα νεκρά ψάρια εντόπισαν περιπατητές στην περιοχή και άμεσα ενημέρωσαν τις αρμόδιες αρχές
Νεκρά ψάρια σε τάφρο της Κάρλας

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νεκρά ψάρια που είναι μερικές δεκάδες, εντοπίστηκαν σε σημείο μιας από τις τάφρους κι όχι στη λίμνη Κάρλα. Αμεσα έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες. Λήφθηκαν δείγματα των νεκρών ψαριών και εστάλησαν μέσω της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας για αναλύσεις σε εξειδικευμένο εργαστήριο.

Παράγοντες του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κάρλας εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για κάποιο ανησυχητικό φαινόμενο. Μιλούν για πτώση της στάθμης του νερού στην τάφρο, εξαιτίας της άντλησης νερών για άρδευση και εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου. Η μικρή ποσότητα νερού και οι υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται να αποτέλεσαν το θανατηφόρο κοκτέιλ για τα ψάρια που εντοπίστηκαν νεκρά, σε κάθε όμως περίπτωση τις απαντήσεις στο φαινόμενο θα δώσουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με στελέχη του φορέα, είναι σημαντικό το γεγονός ότι το φαινόμενο δεν αφορά στη λίμνη, αλλά σε τάφρο. Ωστόσο η θέα των νεκρών ψαριών σήμανε συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που στη λίμνη Κάρλα, το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων, χτυπά το φαινόμενο των νεκρών ψαριών. Πολλές φορές στο παρελθόν, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες οπότε και οι θερμοκρασίες αυξάνονται, αλλά ακόμη και στη διάρκεια χειμερινών μηνών, η λίμνη έχει μετατραπεί σε εκατόμβη νεκρών ψαριών ακόμη και πουλιών που αναζητούν καταφύγιο στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επαναλαμβανόμενα από το 2010 περιστατικά μαζικών θανάτων ψαριών και πουλιών έχουν βρεθεί στο παρελθόν στο επίκεντρο της επιστημονικής μελέτης όχι μόνο καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και καθηγητών του ΑΠΘ που έχουν ασχοληθεί με τα θέματα των λιμνών και έχουν χτυπήσει καμπανάκι για την Κάρλα όπως είχαν κάνει πριν από δεκαετίες και για την λίμνη Κορώνεια.

πηγή: taxydromos.gr