ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μήνυμα της Μ. Χρυσοβελώνη για την Ημέρα Απελευθέρωσης του Αλμυρού

Μήνυμα της Μ. Χρυσοβελώνη για την Ημέρα Απελευθέρωσης του Αλμυρού

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΤΕΩΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ

17 Αυγούστου 1881: Πέρασαν 141 χρόνια από την ημέρα που η πόλη του Αλμυρού απέκτησε την πολυπόθητη ελευθερία της από τον τουρκικό ζυγό.

Το έτος 1881 έχουμε τη Θεσσαλία ελεύθερη και την επαρχία του Αλμυρού πλέον ενωμένη. Οι Αλμυριώτες την σκλαβιά και την ελευθερία την έζησαν περισσότερο από κάθε άλλον, αφού το 1830 στην ανεξάρτητη Ελλάδα, η περιοχή τους βρέθηκε διηρημένη. Στην ελεύθερη Ελλάδα περιελήφθησαν μόνο Σούρπη, Πτελεός, Αμαλιάπολη, Άγιος Ιωάννης, Άγιοι Θεόδωροι και Γαύριανη, ενώ η πόλη του Αλμυρού και άλλες περιοχές της περιφέρειας έμειναν σκλαβωμένες για 50 ακόμη χρόνια μέχρι το 1881 και συνέχισαν τους απελευθερωτικούς αγώνες.

Τιμούμε αυτούς που θυσιάστηκαν και είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους για μια Ελλάδα ελεύθερη και υπερήφανη, όπως εκείνοι την ονειρεύτηκαν. Μέσα σ` αυτές τις δύσκολες συνθήκες, μετά την απελευθέρωση οι κάτοικοι της περιοχής Αλμυρού κατέβαλαν προσπάθειες για την πολιτιστική ανάπτυξη και ανασυγκρότησή τους . Και το κατάφεραν!

Διατηρούμε ζωντανό το πνεύμα εκείνων των σημαντικών ιστορικών γεγονότων. Διότι η ιστορική μνήμη εξυψώνει την αξιοπρέπεια και την εθνική μας συνείδηση.

Αιωνία η μνήμη των ηρώων! Χρόνια πολλά στον Αλμυρό!!