ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στηρίζει τους κατοίκους του Σωρού ενάντια στην κατασκευή μονάδας LNG ο Αλ. Μεϊκόπουλος

Στηρίζει τους κατοίκους του Σωρού ενάντια στην κατασκευή μονάδας LNG ο Αλ. Μεϊκόπουλος

Όπως αναφέρεται στην σχετική ενημέρωση, αμεση ήταν η ανταπόκριση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, ο οποίος κατέθεσε Αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας διαβιβάζοντας το από 22/07/2022 Ψήφισμα του Εξωραϊστικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Στεφάνου Μαγνησίας, αλλά και το Ψήφισμα των κατοίκων του Σωρού Μαγνησίας ενάντια στην κατασκευή σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην περιοχή.

Συνεχίζοντας, διαβάζουμε πως π Βουλευτής μετέφερε τη μεγάλη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής Σωρού Αγ. Στεφάνου μετά τις πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με το ενδεχόμενο κατασκευής σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου εντός του Παγασητικού κόλπου, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Σωρού, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή εντός του Νομού, δηλώνοντας ότι θα αντιδράσουν σθεναρά στο ενδεχόμενο υλοποίησης ενός τέτοιου σχεδιασμού.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, σύσσωμοι οι πολίτες της Μαγνησίας, αλλά και οι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς της περιοχής, δηλώνουν την αντίθεσή τους στην ενδεχόμενη υλοποίηση του έργου κατασκευής μονάδας LNG εντός του κλειστού Παγασητικού κόλπου, σε κάθε περίπτωση πλησίον οικιστικών περιοχών, που αναμένεται να επηρεάσει το φυσικό, οικιστικό και πολιτιστικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, αλλά και όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες που συνδέονται με την αναπτυξιακή της προοπτική», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Ο Βουλευτής, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι κάτοικοι του Σωρού αλλά και όλοι οι πολίτες της Μαγνησίας,  δεν μπορούν να παραγνωρίσουν τους κίνδυνους που συνδέονται με τη λειτουργία μίας τέτοιας μονάδας τόσο κοντά στον αστικό ιστό και σε κατοικημένες περιοχές, κίνδυνοι που ενισχύονται και από τα πολλά παραδείγματα ατυχημάτων και διαρροής αερίου που έχουν συμβεί σε άλλες περιοχές, παρά το γεγονός ότι οι μονάδες πληρούσαν τους κανόνες ασφαλείας. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, αυτός είναι και ο λόγος που διεθνώς αποφεύγεται η κατασκευή σταθμών LNG πλησίον οικισμών, εντός κόλπων ή σε σεισμογενείς περιοχές.

«Η Μαγνησία είναι μια περιοχή με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά αλλά και απαιτητικές γεωμορφολογικές συνθήκες. Ο συνδυασμός του Πηλίου και του Παγασητικού κόλπου τόσο κοντά το ένα στο άλλο, προσδίδει στην περιοχή το μοναδικό της χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και το συγκριτικό της πλεονέκτημα πάνω στο οποίο σε μεγάλο βαθμό βασίζεται η αναπτυξιακή προοπτική της.

Ο τουρισμός, η κρουαζιέρα, η αλιεία, οι ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες, αποτελούν θεμέλιο λίθο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Μαγνησίας και είναι παράγοντες που θα διασαλευθούν ανεπανόρθωτα στην περίπτωση που κατασκευαστεί οπουδήποτε εντός του Νομού μονάδα LNG», ανέφερε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, καλώντας τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει σοβαρά υπόψιν τις αντιδράσεις σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας για το θέμα.