Συνεργασία Λιμένων Βόλου και Αλεξάνδρειας Αιγύπτου
Μία εξόχως ενδιαφέρουσα και διαφορετική συνάντηση, με καινοτόμο και εξωστρεφές περιεχόμενο για την πόλη του Βόλου, πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτή Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττας Μ. Μακρή και του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κώστα Φραγκογιάννη, την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022, όπως αναφέρεται στην σχετική ενημέρωση.
Συνεχίζοντας, διαβάζουμε πως τόσο η κ. Μακρή όσο και ο κ. Σωκράτης Αναγνώστου, Διευθύνων Σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) αλλά και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.) κ. Μιχάλης Αδαμαντιάδης, οι οποίοι συνόδευαν την Υφυπουργό Παιδείας, έθεσαν στον κ. Φραγκογιάννη αίτημα για την εξέταση της δυνατότητας πορθμιακής σύνδεσης, με επιβατικό και οχηματαγωγό πλοίο, του Λιμένος Βόλου με την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Για την συγκεκριμένη πρόταση, ο κ. Αναγνώστου και ο κ. Αδαμαντιάδης τόνισαν ότι έχει εκφρασθεί προφορικό ενδιαφέρον από εκπροσώπους φορέων της Αιγύπτου καθώς, το τελευταίο διάστημα, έχει συζητηθεί, εκτενώς, από τους ενδιαφερόμενους φορείς, όπως είναι ο ΟΛΒ, το Ε.Ε.ΣΥ.Μ., η ΟΦΑΕ (Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Διεθνών Μεταφορών) και το Επιμελητήριο Μαγνησίας. Τόνισαν δε ότι οι εκτιμήσεις για την σύνδεση αυτή είναι και εφικτή και βιώσιμη. Για τον λόγο αυτό, θεωρούν εξαιρετικά σημαντική την συνεργασία με το Υπουργείου Εξωτερικών, που θα συντονίσει μεθοδικά και θα διερευνήσει θεσμικά και επίσημα το ενδιαφέρον της Αιγυπτιακής πλευράς, την καταγραφή των θετικών αποτελεσμάτων μίας τέτοιας ενέργειας και την εκπόνηση και την σύνταξη από τους ενδιαφερόμενους της μελέτης βιωσιμότητας και σκοπιμότητας. Κατέληξαν, δε, ότι ένα τέτοιο στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο θα τονώσει την τουριστική αλλά και την εμπορική και επιχειρηματική κίνηση του Ν. Μαγνησίας αφού θα ανοίξει νέους διαύλους διασύνδεσης Ευρώπης και Αφρικής αλλά και διακίνησης εμπορευμάτων προς την Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννης, εκτός από άριστος γνώστης της πρωτοβουλίας αυτής, ήταν εξαιρετικά ένθερμος για την υλοποίηση του εγχειρήματος, αλλά και κατηγορηματικός ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα τύχει της απόλυτης υποστήριξης και της αρωγής του Πρέσβη μας στην Αίγυπτο κ. Ν. Γαριλίδη αλλά και των διπλωματικών μας υπηρεσιών. Υπέδειξε συγκεκριμένες κινήσεις και συνεργασίες που πρέπει να δρομολογηθούν με φορείς και συναρμόδια υπουργεία για την ευρύτερη αποδοχή αλλά και για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ικανοποίηση του εγχειρήματος. Έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες στον κ. Αναγνώστου και στον κ. Αδαμαντιάδη για το περιεχόμενο της επιστολής προς το ΥΠΕΞ που θα αποσταλεί από τους παραπάνω παραγωγικούς φορείς ώστε να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δήλωσε, δε, την απόλυτη διαθεσιμότητα, τόσο την δική του όσο και των υπηρεσιών του και τούτο γιατί πιστεύει ότι η πρόταση είναι εξαιρετικά ευοίωνη και εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, όχι μόνο στον αμυντικό, στον πολιτικό αλλά και στον οικονομικό τομέα. Άλλωστε, όπως έχει επανειλημμένως τονισθεί από τον Πρωθυπουργό, η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στις συνεχώς αναπτυσσόμενες σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου, ενός στρατηγικού εταίρου με κομβικό ρόλο στον Αραβικό κόσμο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες ως αποτέλεσμα της συνύπαρξης τους στον ίδιο γεωστρατηγικό χώρο και της κοινής ιστορικής διαδρομής τους και η αξιόλογη επιχειρηματική δραστηριότητα σημαντικού αριθμού ελληνικών επιχειρήσεων στην χώρα καθώς και η συμπληρωματικότητα των δύο χωρών για την σταθερότητα και ανάπτυξη της περιοχής της κοινής τους γειτονίας, καθιστούν τις δύο χώρες φυσικούς στρατηγικούς εταίρους.
Η κ. Μακρή, αφού ευχαρίστησε, θερμά, τον κ. Φραγκογιάννη για την κατηγορηματική δέσμευσή του να υποστηρίξει και να συντονίσει, διπλωματικά, το εγχείρημα αυτό, αλλά και για την διαθεσιμότητα την δική του αλλά και των υπηρεσιών του να διευκολύνει και να επιταχύνει τις διαδικασίες, δήλωσε ότι μία τέτοια διμερής στρατηγική συνεργασία θα ωθήσει ακόμη περισσότερο την εξωστρέφεια της χώρας ενώ θα τονώσει την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα της Μαγνησίας.