ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερώτηση για την αναστολή δημοσίευσης των λιστών των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου

Ερώτηση για την αναστολή δημοσίευσης των λιστών των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου

Ερώτηση της αν. τομεάρχη οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου σχετικά με την αναστολή δημοσίευσης των λιστών των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου

Με πρωτοβουλία της αν. Τομεάρχη Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έφεραν με κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, το θέμα της αναστολής για ένα ακόμα χρόνο της δημοσίευσης των λιστών των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου. Οι Βουλευτές αναφέρουν χαρακτηριστικά πως τα στοιχεία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από κάθε αιτία, όταν αυτές υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δημοσιοποιούνται υποχρεωτικά σε δικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών, εφόσον η καταβολή τους καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους.

Οι υπογράφοντες την ερώτηση σημειώνουν πως το μέτρο αυτό χρησιμοποιείται ώστε να υπάρξει η ανάλογη πίεση προς τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, αλλά και ως μέσο ενίσχυσης της διαφάνειας και της δημόσιας ενημέρωσης. Αν και οι ευθύνες της Κυβέρνησης για την μη επαρκή στήριξη των πολιτών κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και την συνεπακόλουθη αύξηση των χρεών, είναι μεγάλες, παρ’ όλα αυτά η αναστολή δημοσίευσης είχε μία λογική. Τις τελευταίες μέρες, κι ενώ υπάρχουν δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν συγκεκριμένα ποσά και οφειλέτες, εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμό Α.1097/2022 - ΦΕΚ Β` 3793/18-07-2022, με την οποία αναστέλλεται η δημοσιοποίηση των εν λόγω λιστών για ένα ακόμα έτος.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ρωτούν τον κ. Υπουργό Οικονομικών ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και μάλιστα την τελευταία στιγμή.