ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκτακτα ζητήματα

Έκτακτα ζητήματα

Μήπως θα έπρεπε να είναι έκτακτο ένα δημόσιο Συμβούλιο, μία συνάντηση, ένα μαζικό κάλεσμα διαμαρτυρίας για τις χρόνιες ελλείψεις από το κράτος στο Κέντρο Υγείας, όπως των οδηγών ασθενοφόρων, που αφορούν τις ζωές μας;

Μήπως θα ήταν έκτακτο να απαιτήσουμε δημόσια να διορθωθεί οριστικά το πρόβλημα  στο το 2ο Δημοτικό που τα παιδιά (μας) πλημμυρίζουν; Εκτός αν διευθετήθηκε.

Μήπως θα ήταν έκτακτο να ζητηθούν δημόσια μόνιμοι μηχανισμοί ελέγχου του περιβάλλοντος στην περιοχή μας που συνορεύει χρόνια με βαριές βιομηχανίες; Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, που έχουμε δημοσιεύσει καταγγελίες για δυσάρεστη οσμή χωρίς να ξέρουμε από πού προέρχεται. Επίσης θα έπρεπε να υπάρξει αντίδραση όταν είδανε το φως της δημοσιότητας παρατυπίες. Έγιναν-γίνονται έλεγχοι και αν ναι δημοσιεύονται επίσημα κάπου τα αποτελέσματα;

Επίσης, προτείνεται να δημιουργηθεί μία νέα βιομηχανική ζώνη δίπλα μας, πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές του Δήμου Ρήγα Φεραίου, όπως το Βελεστίνο και ο Άγιος Γεώργιος ενώ πρόταση για τα δημόσια οικόπεδα υπάρχει και για το Αερινό.

Συγκεκριμένα, για αυτό το ζήτημα θα πρέπει να υπάρξει, όπως γράψαμε ξανά, αναλυτική δημόσια ενημέρωση από ανεξάρτητους επιστήμονες και κάλεσμα του κόσμου από τις Τοπικές Κοινότητες (και του Βελεστίνου) γιατί πρόκειται, όπως ειπώθηκε από όλους, για τις ζωές μας.

Εκτός από τα στοιχεία που παρουσιάζονται στα θετικά της μελέτης, την Κυκλική Οικονομία και τα ενδεχόμενα οικονομικά οφέλη, σαφώς διατηρούνται προβληματισμοί για το τι είδους βιομηχανίες θα εισαχθούν στην ζώνη, με τι κριτήρια, πώς θα ελέγχονται, ποιοι και κατά πόσο θα είναι ικανοί να ελέγξουν πως θα τηρούνται οι κανόνες και τις πιθανές περιβαλλοντικές επιβαρυνσείς στο τοπικό οικοσύστημα (πόσιμο νερό, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ποιότητα αέρα) και κατ` επέκταση στην δημόσια υγεία.

Δεν υποστηρίζουμε ότι δεν έχουν γίνει ποτέ κινήσεις για παραπάνω ζητήματα ούτε  ξεχνάμε ότι πολλά είναι θέμα κεντρικής διαχείρισης του κράτους. Άλλωστε, με αφορμή τα ασθενοφόρα, ο κ. Γατής τόνισε χαρακτηριστικά: "Εδώ και μια δεκαετία φωνάζουμε να καλυφτούν οι βάρδιες και τα κενά".

Σημαντικό επίσης πως ο κόσμος από μόνος του πρέπει να απαιτεί και να ζητά αλλά και να μην ξεχνά.