ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γάλλοι μαθητές σε Βελεστίνο και Ελλάδα με φόντο την Αρχαία Ελλάδα

Το ΓΕΛ Βελεστίνου μαζί με το Γαλλικό Λύκειο College de l’ Halteloire από την Βρέστη της Βρετάνης υλοποίησαν από κοινού πρόγραμμα Αρχαίων Ελληνικών μέσα από τον Ελληνικό Λόγο, τη Ρητορική της Αρχαίας Ελλάδας και τις τραγωδίες τον περασμένο Μάρτιο
Γάλλοι μαθητές σε Βελεστίνο και Ελλάδα με φόντο την Αρχαία Ελλάδα
Τα δύο σχολεία αφενός μοιράστηκαν πολύτιμες γνώσεις από κοινού κι αφ’ ετέρου εκδήλωσαν  τον ενθουσιασμό τους για τη γνωριμία, τις κοινές εμπειρίες και τις φιλίες που ανέπτυξαν με συμμαθητές τους από άλλη χώρα, καθώς και την προσδοκία συνέχισης της συνεργασίας τους.

ΓΕΛ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ - Ελλάδα – Γαλλία: Τα Αρχαία Ελληνικά μέσα από τον ελληνικό Λόγο, τη Ρητορική και τις Τραγωδίες

Στο πλαίσιο του προγράμματος, 37 μαθητές και 4 εκπαιδευτικοί του Λυκείου της Βρέστης επισκέφθηκαν την Τρίτη 19 Μαρτίου το ΓΕΛ Βελεστίνου, παρακολούθησαν μαθήματα με τους Έλληνες συμμαθητές τους, και στη συνέχεια παρακολούθησαν τους μαθητές του ΓΕΛ στην παρουσίαση  της τραγωδίας του Ευριπίδη «Άλκηστις» ως δραματοποιημένη αφήγηση, στο χώρο της Υπέρειας Κρήνης.

Κατόπιν, στο Δημαρχείο ενημερώθηκαν για τον Επαναστατικό Λόγο του εθνομάρτυρα Ρήγα Βελεστινλή που εκπορευόταν από τις αρχές του Γαλλικού Διαφωτισμού και τον ρόλο του στην Ελληνική Επανάσταση.

Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 20 Μαρτίου, 47 μαθητές και 3 εκπαιδευτικοί του ΓΕΛ Βελεστίνου συναντήθηκαν στην Επίδαυρο με τους Γάλλους συμμαθητές τους και έπαιξαν δραματοποιημένες αφηγήσεις κι αποσπάσματα από τις τραγωδίες «Μήδεια» του Ευριπίδη (Γάλλοι και Έλληνες), «Αντιγόνη» του Σοφοκλή (Γάλλοι)  και «Λυσιστράτη» (Έλληνες).

Στη συνέχεια, μετέβηκαν στην Αθήνα, όπου την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 21 Μαρτίου, επισκέφτηκαν από κοινού την Ακρόπολη και πάνω στο λόφο έκαναν διάλογο για τη Ρητορική και τον Αρχαίο Ελληνικό Λόγο.

Η διάδραση των μαθητών των δύο σχολείων μέσα από τη θεματική του Ελληνικού Λόγου δεν περιορίστηκε μόνο στους αρχαίους ιερούς χώρους, εφόσον οι μαθητές του Γαλλικού σχολείου μυήθηκαν στους ελληνικούς χορούς το βράδυ στην δημοφιλή Αθηναϊκή ταβέρνα «Μπαΐρακτάρη», με την ευγενική συμμετοχή των ιδιοκτητών. 

Όλοι οι μαθητές δήλωσαν ότι ήταν μια εξαιρετική εμπειρία: τα δύο σχολεία αφενός μοιράστηκαν πολύτιμες γνώσεις από κοινού κι αφ’ ετέρου εκδήλωσαν  τον ενθουσιασμό τους για τη γνωριμία, τις κοινές εμπειρίες και τις φιλίες που ανέπτυξαν με συμμαθητές τους από άλλη χώρα, καθώς και την προσδοκία συνέχισης της συνεργασίας τους.